Böcker

Utkommer 2019

Flykten genom Berlin 

Berättelsen om lundastudenterna som blev flyktingsmugglare i Berlin under tidigt 1960-tal.

Jag skrev en försmak av storyn, med fokus på Leif Persson (bild till vänster), som publicerades som längre artikeln i Magasinet Filter (april/maj, 2017).

Boken ges ut av Historiska Media Förlag.

Pressröster om boken: 
»Berlins öde efter andra världskriget fortsätter att fascinera och Karin Westin Tikkanens bok är ännu ett läsvärt bidrag i denna historia.« Smålandsposten

»Karin Westin Tikkanen har gjort ett gediget arbete med att rekonstruera Leif Perssons engagemang i flyktinghjälpen. Dessutom beskriver hon tidsandan i det tidiga 60-talets Berlin fint. Det är intressant läsning.« BTJ 

KÖP BOKEN HÄR


Utkommer 2020

Det största kriget. Titus Livius skildring av Hannibalkriget, i ny svensk översättning.

Hannibal korsar Rhône, fotogravyr av Henri Motte (1878).

Titus Livius skildring av staden Roms historia, Ab urbe condita (”Från stadens grundläggning”) har lästs och återberättats genom många sekler. Av de ursprungligen 142 böckerna finns idag inte många kvar, men böckerna om det andra puniska kriget, eller Hannibalkriget, utgör ett särdeles spännande inslag. Berättelserna om den puniska fältherren Hannibal och hans storslagna marsch från Spanien mot Italien, över Alperna, har fascinerat ett otal läsare. 

Min nyöversättning av böckerna, från latin till modern svenska, utkommer under 2020.


UTGIVET

Kritiskt tänkande – i teori och praktik

Kritiskt tänkande – i teori och praktik förtydligar och problematiserar den slentrianmässiga uppmaningen till kritiskt tänkande och introducerar läsaren för tre kritiska förhållningssätt till information: det analytiska, det vetenskapliga och det källkritiska. Redaktörer (samt medförfattare): Elin Sporrong och Karin W. Tikkanen. Studentlitteratur, 2016.


 Historiska ord

Alla fem böckerna i Historiska Medias ordhistoriska bokserie sammanslagna i en volym.

 
 


Latinska ord

Visste du att vårt svenska ord för nöjespark, tivoli, kommer av namnet på en antik spa-anläggning? Att ordet palats går tillbaka på en mycket fashionabel adress i det antika Rom? Eller att trollformeln hokuspokus är latin för detta är min kropp? Eller har du kanske bara undrat över varför vår svenska mil är bra mycket längre än engelskans mile? Latinska ord ingår i Historiska Medias ordhistoriska bokserie.


Kontinuumkonceptet

Nyutgåva av klassikern från 1977, av Jean Liedloff. Boken ges ut på eget förlag och är för närvarande slutsåld.

KÖP BOKEN